Over de bomen

Over de bomen

Om een boom aan te planten in het levensbomenbos, heeft u de keuze uit vijf verschillende bomen. Stichting Levensbomenbosch heeft met grote zorg deze verschillende boomssoorten geselecteerd. Onderstaand leest u meer over de bomen en ziet u foto's van het eindbeeld. De bomen worden als jonge boom aangeplant. Iedere boom kost 125 euro (eenmalig).
 

Haagbeuk

De haagbeuk (Carpinus betulus) is een vrij langzaam groeiende boom met een volle en dichte kroon. De haagbeuk is een van de eerste bomen die in het voorjaar met fris groen blad uitloopt. De bladrand is scherp dubbel gezaagd en de bladtop is toegespitst. De vruchten hangen in decoratieve slingers onder de takken. In de herfst kleurt het blad prachtig goudgeel. De haagbeuk is een gezonde boom en heeft nooit last van ziektes of plagen. De haagbeuk kan heel oud worden. Een echte aanrader dus.

Winterlinde

De winterlinde (Tilia cordata) is een relatief langzame groeier, maar kan uiteindelijk toch 20 tot 25 meter hoog worden. De winterlinde doet het in het voorjaar rustig aan en loopt later uit dan de andere lindesoorten. De winterlinde heeft in vergelijking met andere lindesoorten het kleinste blad. Daarentegen is de bloei van de winterlinde vaak erg uitbundig en daarom erg geliefd bij bijen en andere insecten. De bloei van de winterlinde geurt fantastisch. In de herfst verkleurt de winterlinde prachtig goudgeel.

Tamme kastanje

De tamme kastanje (Castanea sativa) groeit al sinds mensenheugenis in Nederland. Het is een zeer waardevolle aanvulling voor onze flora en fauna. De tamme kastanje bloeit eind juni zeer omvangrijk met mooie bloemtrossen. De tamme kastanje is natuurlijk het meest opvallend in het najaar. Dan kunnen er kastanjes worden geraapt. De tamme kastanje is naast zijn levering van kastanjes ook gewoon erg mooi. De boom heeft stoer getand blad en stekelige vruchten. De bast is ruw en draait op latere leeftijd. Een prachtige boom met karakter.

Bruine beuk

De bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) is een grote en snelgroeiende boom. De bruine beuk kan wel 25 meter hoog en breed worden. Door zijn karakteristieke kleuren is de bruine beuk een echte eyecatcher. In het voorjaar loopt de bruine beuk met licht doorschijnend rood blad uit. Gedurende de zomer is het blad donkerpaars. Vanwege de gladde bast en het zacht behaarde jonge blad wordt de beuk ook wel 'koningin van het bos' genoemd.

Zoete kers

De zoete kers (Prunus avium) komt van nature veel voor in Nederland. Het hout is erg hard en mooi van kleur waardoor het geliefd is voor meubels en muziekinstrumenten. Dat is jammer want de zoete kers heeft veel meer te bieden. Het is een makkelijke en snelle groeier (vooral in de jeugdjaren) en kleurt al in april met prachtige bloesem. De kersen worden dan door ons wel minder gegeten, maar zijn voor vogels erg waardevol. Afhankelijk van de temperaturen kleurt de zoete kers in het najaar prachtig oranjegeel tot vuurrood.

Bruine beukBruine beuk HaagbeukHaagbeuk LindeboomLindeboom Zoete kersZoete kers Tamme kastanjeTamme kastanje